2011. január 31., hétfő

Csömöri gombócleves (birek)

Hozzávalók:

50 dkg pulyka vagy csirkemell filé
2 nagy sárgarépa
2 fehérrépa
1 vöröshagyma
20 dkg fagyasztott zöld zöldbaba
só, bors, majoranna, 1 babérlevél
2 ek liszt
1 dl tejföl
1 dl tejszin

Gombócokhoz:

2 nagyobb krumpli
2 ek liszt
1 ek zsemlemorzsa
1 vöröshagyma
1 tojás
petrezselyem

Először megfőzzük enyhén sós vízben a krumplikat, ha kész áttörjük és félrerakjuk hűlni. Közben mindkét vöröshagymát apróra kell vágni és kevés olajon meg kell dinsztelni. Addig a húst csíkokra vágjuk, a répákat pedig vékony hasábokra. Ha a hagyma kész kivesszük a felét (ez megy a gombócokba) és a maradékra rádobjuk a csíkokra vágott husit amit fehéredésig kevergetünk. Ha kifehéredett fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, rádobunk egy babérlevelet és felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzátesszük a répákat is. Amíg ez fő elkészítjük a gombócokat. Az áttört, kihült krumplihoz hozzáadom a lisztet, zsemlemorzsát, dinsztelt hagymát, tojást, apróra vágott petrezselymet és vizes kézzel kis gombócokat formálok belőle.

Amikor a levesben már majdnem teljesen megfőtt a répa beletesszük a zöldbabot és a gombócokat, kb 10 perc alatt ezek is megfőnek, ekkor behabarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése