Hv.
A tésztához:
40 dkg liszt
1 tejföl (szobahőmérsékletű)
20 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
10 dkg cukor
1 ek. rum vagy meggylé (elhagyható)
csipet só
1 sütőpor
zsemlemorzsa
1 kiskanál tejföl a lekenéshez
A töltelékhez:
1 kg alma (5-6 darab)
fahéj
2 ek. cukor
Először elkészítjük a tölteléket. Az almát megpucoljuk és lereszeljük, én wokba teszem és megszórom cukorral, fahéjjal majd közepes lángon megpárolom. Akkor jó amikor már nincs leve. Ezután hagyjuk lehűlni.
Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát: a liszthez adjuk a cukrot, sót, sütőport, meggylét, az apró darabokra vágott vajat elmorzsoljuk benne, és a tejfölt hozzáadjuk a végén, és ezzel jó alaposan összegyúrjuk. Ha már szép a tésztagombócunk és rendesen elvált az edény falától, akkor kilisztezünk egy kisebb edényt abba beletesszük (vagy egy zárós végű zacskót) majd a hűtőbe tesszük egy fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és kenjünk ki egy közepes méretű tepsit liszttel és vajjal. A tésztát vegyük elő, a gyúródeszkán vágjuk két egyenlő részre. Nyújtsuk ki, tegyük a tepsibe és a tészta tetejét szórjuk meg zsemlemorzsával. Erre kenjük rá az almatölteléket, majd megint szórjuk le morzsával. Nyújtsuk ki a másik rész tésztát és tegyük a tetejére.
Kenjük le tejföllel vékonyan és szurkáljuk meg villával több helyen (így nem púposodik fel a süti sülés közben). toljuk a sütőbe és vegyük le 170 fokra a hőmérsékletet. Középső rácson kb. 40 percig süssük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése