Hozzávalók 8 szelethez:
30 dkg liszt
1 ek. cukor
6 ek. jeges víz
1 kk. só
17.5 dkg hideg vaj
A töltelékhez:
1,5 kg alma
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg cukor
5 dkg barna cukor
2 ek. liszt
1 mk. fahéj
1 csipet szerecsendió
1 ek. tej
A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, 1 órát hűtőben pihentetjük.
Az almát pucoljuk, gerezdekre vágjuk. Citromlével elkevert vízbe tesszük.
A cukrokat, lisztet, citromhéjat, fahéjat, szdiót összekeverjük, az almát lecsepegtetjük, beleforgatjuk.
A tésztát 1/3-2/3-ad arányban szétosztjuk. A nagyobbat sütőpapíron akkorára nyújtjuk, hogy egy cakkos tortaformát ki tudjunk bélelni, s a peremére is jusson. Formába rakjuk, villával több helyen megszurkáljuk.
Az almacikkeket sűrűn, kívülről befelé lerakjuk.
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A maradék tésztát 1-2 mm-re nyújtuk, kb. 1 cm széles csíkokat vágunk. (derelyeszaggatóval szép, szebbb) Az almát berácsozzuk a tésztával, úgy, hogy alul-fölül keresztbe vezetjük. (Én simán késsel vágtam, nincs derelyeszaggatóm)
Sütőben 10 percig sütjük, majd 180 C-on még 60 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése