2010. november 29., hétfő

Fekete-erdői meggytorta (Valaki81)

 Hozzávalók:
8 tojásból kakaós piskótatorta
A meggyes töltelékhez: 3 dl meggylé (befőtt leve is jó), 1 csomag (4 dkg) vaníliás puding (főzni való), 6 dkg cukor, 20 dkg jól lecsöpögtetett meggybefőtt
A tejszínes töltelékhez: 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 6 dl tejszín, 2 evőkanál cukor
Az oldalára: 6-8 dkg csokoládéforgács
A tetejére: 1 dl tejszín, 16 szem meggybefőtt

A piskótát lapjában 3 részre vágjuk. A meggylevet a pudingporral meg a cukorral kevergetve sűrű krémmé főzzük, és a tűzről lehúzva hozzáadjuk a kimagozott meggyet. A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, amíg föloldódik benne. Kissé hűlni hagyjuk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a zselatint belecsorgatjuk és gyorsan a torta töltéséhez fogunk. Ehhez a kétféle masszát külön-külön sima csővel ellátott habzsákba töltjük, de a tortát némi ügyességgel enélkül is megtölthetjük. 2 tortalapot egymás mellé teszünk és a töltelékeket körben, csíkonként váltakozva, azonos magasságban rányomjuk úgy, hogy a tejszínből a torta oldalára meg a tetejére is maradjon. Utána a két lapot a krémes felükkel fölfelé egymásra tesszük, az üres tortalapot ráborítjuk. A félretett tejszínnel a torta oldalát és tetejét vékonyan bevonjuk, majd hűtőszekrényben 3-4 órán át dermesztjük. Utána a torta oldalára csokoládéforgácsot tapasztunk, a tetejét tejszínhabbal meg szeletenként egy szem kimagozott meggybefőttel díszítjük. Jó, ha a torta tetejére kerülő habot is megkötjük zselatinnal, amiből 1 csapott kiskanálnyi szükséges.

Jó tanács:

Ha a tortalapokat nem szimmetrikusan töltjük meg, vagyis az egyiket a meggykrémmel, a másikat pedig a tejszínhabbal kezdjük tölteni, akkor így kerülnek egymásra, s a szeltek vágásfelülete eltérő lesz.- Nem árt a tortának, ha még díszítés előtt néhány órán át (akár egy egész napig) állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése