Hozzávaló k a piskótához:
15 dkg cukor
10 dkg darált dió
4 púpozott ek. liszt
1 cs. sütőpor
7 tojás (szétválasztva)
csipet só
A tepsit, vagy tortaformát kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A 7 tojást szétválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukor egy harmad részével, a fehérjéket kemény habbá verjük a cukor kétharmadával és egy csipet sóval. A darált diót és a sütőport beleforgatjuk a lisztbe, jól összekeverjük. A tojáshabot beletesszük a kikevert cukros tojássárgájába, összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a lisztes-diós-sütőporos keveréket. Vigyázva hogy a hab ne törjön össze átkeverjük, és beleöntjük a masszát a tortaformába. Betesszük a sütőbe és 180 fokon 40 percig sütjük.
Diókrém
20 dkg cukor
1 dl tej
10 dkg darált dió
3 kanál liszt
1 vaníliás cukor
15 dkg vaj
1 kanál rum vagy meggylé (én ezt kihagytam belőle)
A tejet felforraljuk, belekeverjük a cukrokat, majd hozzáadjuk a lisztes-diós keveréket. Ezt pár percig forraljuk, de vigyázva hogy ne égjen le. Ha kész, hideg helyen kihűtjük. Kihűlés után amikor már hideg, belekeverjük a vajat, ezt én gépi habverővel szoktam elkeverni akkor szép egyenletes, habos lesz.
Csokimáz:
10 kanál vizet 10 kanál cukorral felfőzünk, majd 10 kanál kakaóport keverünk bele, pár percig főzzük, kis lángon, majd 5 dkg vajat keverünk hozzá, míg selymes nem lesz. Elzárjuk a gázt, hagyjuk kicsit hűlni.
Ha megsült a piskóta, hagyjuk kihűlni, kettévágjuk, belül megkenjük a diós krémmel. A tetejére és az oldalára rákenjük a csokimázat. Díszítésként körberakjuk vágott mandulával, tetejére felezett diókat teszünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése